Älska havre

Detta är en artikel från Lantmännen, SLU:s samarbetspartner kring Matologi i Stockholm 2016!

I Svalöv har vi på Lantmännen en växtförädlingsanläggning där vi ser till att den mest lämpade sorten av havre för olika ändamål väljs ut beroende på dess specifika egenskaper. Vid odling av havre väljer man ut vilka sorter som t.ex. passar bäst för grynhavre till din havregröt eller foderhavre till din häst. I Sverige odlas mest havre på västkusten där det regnar mer än i andra regioner. Mest populära är havresorterna Kerstin och Galant.

Havre har många goda egenskaper, t.ex. innehåller den en speciell sorts fiber som kallas betaglukan. Denna fiber hjälper till att sänka kolesterol i blodet och även hjälper den till att sänka blodsockret efter måltid. Havre innehåller även många bra vitaminer och mineraler och är samtidigt naturligt glutenfritt – något som är populärt nu. Havre är även bra för magen och Lantmännen har tillsammans med Karolinska Institutet satsat på forskning för att se om havre även kan ha en prebiotisk effekt. Alltså mat till magens bakterier, vilken i sin tur skapar en bra balans.

Att börja dagen med havre kan vara en riktigt god idé för att få sig nyttiga saker som bra fetter, proteiner och kolhydrater. En portion AXA havregrynsgröt med mjölk ger ett komplett intag enligt de nordiska näringsrekommendationerna. Samtidigt håller man sig mätt länge vilket är bra om man inte hinner med sina mellanmål.