Om fler konsumenter väljer svenskt i butik och på restaurang, gör det skillnad för vilken mat och vilket Sverige vi får framåt. Väljer vi svensk mat, gynnar det landsbygden, företagarna och miljön. Bli en miljöhjälte och gör nytta för miljön genom att välja mat från Sveriges bönder.

Vad är egentligen skillnaden mellan en grönsak och en frukt? Lars Mogren, hortonom på SLU i Alnarp förklarar!

Här kan du se alla bilder från när mat- hälso- och miljöintresserade storstadsbor, kockar, foodies, forskare och producenter samlades i den urbana stadsmiljön vid Norra Latin i Stockholm, den 29 augusti 2015.

Varför rekommenderar vi att genomsteka fläskkött men inte nötkött? Är det en myt eller ligger det någon sanning bakom rådet?

Sashimi tillagad på rå kyckling istället för rå lax – delikatess eller livsfara?

Hur borde man föda upp grisar för att de ska vara så friska som möjligt? Hur gör vi idag och hur gjorde man 1948? Se filmen från 1948 för att lära dig mer om dåtidens djurproduktion.

I ett akvaponiskt system kan du odla fisk och trädgårdsväxter i samma flöde av vatten och mineralämnen. Helt utan att behöva lägga till extra näring eller byta vatten ofta.

Är det en slump att det finns tillgång till färska grönsaker året runt? Och hur hittar topp-restaurangerna formsköna och välsmakande minivarianter av svamp och bär till sina mästerverk på tallriken?

Stärkelse, kostfiber och olika typer av socker utgör tillsammans det vi kallar kolhydrater! Vilket betydelse har kolhydratsammansättningen och vad skiljer en nyttig kolhydrat från en onyttig?

Vad är egentligen problemet med att köttdjur som föds upp utomlands får mycket mer antibiotika än de i Sverige?

Nu finns möjlighet att ansöka om att vara en del av matmarknaden! SLU efterfrågar en bra blandning av stora och små företag och en stor variation och bredd på produkterna

Landskap används ofta som ett argument för att stödja det lokala jordbruket, men det är svårt för konsumenter att förstå vad olika miljömärkningar och geografiska ursprungsbeteckningar betyder – och hur landskapet påverkas av våra matval.

Den 26 augusti 2017 fylldes Norra Latins Skolgård med mat- hälso- och miljöintresserade storstadsbor, kockar, foodies, forskare och producenter för matfestivalen Matologi.

Det uppskattas att vi slänger en av tre matkassar vi bär hem. Hur kan vi minska matsvinnet utan att riskera en tillväxt av sjukdomsorsakande bakterier?

Arbetet med en regional livsmedelsstrategi för Stockholms län pågår för fullt och det kommer finnas en färdig strategi på plats i början av 2019. Länsstyrelsen tar fram strategin tillsammans med Stockholms läns landsting, LRF Mälardalen och Svensk Dagligvaruhandel.

2016 startade McDonald’s och LRF Ungdomen "Årets Unga Bonde" för att inspirera fler unga ambitiösa, företagsamma entreprenörer att satsa på lantbruksnäringen.

Mjölkkvaliteten varierar över säsong. SLU:s mjölkforskare hoppas att en bättre förståelse för säsongsvariationerna i svensk mjölkråvara ska leda till att mejerierna kan tillverka mjölkprodukter av ännu högre kvalitet året om!

Den största delen av klimatpåverkan kommer från maten vi konsumerar. Genom att göra medvetna val och välja en kost som påverkar miljön så lite som möjligt, kan vi minska miljöpåverkan.

I nästan alla matbutiker runt om i landet kan man köpa färdigblandade sallader i alla möjliga smaker. I matsallader har bladgrönsaker blandats med ingredienser som kyckling och pasta, för att utgöra hälsosamma och lättillgängliga måltider för konsumenterna. Men hur hälsosamma är dessa färdigblandade sallader egentligen?

I vår vardag gör vi ständigt beslut som påverkar miljön omkring oss, både negativt och positivt. Det kan tillexempel handla om transporter, boende eller mat och det är svårt att alltid veta vilket som är det bästa valet.

Den 20 augusti 2016 intog Matologi Norra Latins Trädgård i Stockholm! Se filmen här!

Matförgiftningar orsakade av bakterien Campylobacter har ökat i Sverige såväl som andra länder i Europa. Den största enskilda riskfaktorn att drabbas av Campylobacter är genom kyckling och kycklingprodukter.

Är det etiskt rätt att äta kött? Och vilken slags djurhållning är etiskt försvarbar? I etikbloggen på SLU diskuteras detta ur olika synsätt.

Vi konsumerar alltför lite bär. Forskning visar att bär är rika på flera olika vitaminer, kostfibrer och många andra bioaktiva ämnen som kan bidra till minskad risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer.

Efter förra årets succé för Matologi återkommer vi 2016 - och denna gång i två städer! Se filmen från 2015 här.

Med skonsamma fiskemetoder, förbättrad förvaltning och nya produkter kan vi nå ett hållbart fiske och vatten i balans.

Vitt vetebröd eller grovt fullkornsbröd? Diskussionen om vad som är bäst har pågått under en lång tid - men hur ska man egentligen tänka?

Mjölk och mjölkprodukter har från att ha varit något självklart på middagsbordet blivit alltmer ifrågasatt och omdiskuterat. Mjölk och mjölkkor väcker känslor!

De allra flesta av oss har säkerligen vid ett flertal tillfällen hittat bortglömd mat som har möglat i våra kylskåp eller skafferi. Varför blir det så och vad ska man göra med möglig mat?

Att bin producerar honung vet nog de flesta, men visste du att de även utför en mycket stor del av världens pollinering?

Att äta insekter låter främmande för många, men i tusentals år har insekter utgjort en viktig del av kosten. Insekter är inte bara näringsrika - de kan också vara ett miljövänligt alternativ till kött.

Nu finns det möjlighet att ansöka om att vara en del av Matologi 2017. SLU efterfrågar en bra blandning av stora och små företag/organisationer och en stor variation och bredd på produkterna/tjänsterna.

Det kött du konsumerar påverkar vår biologiska mångfald, det är därför viktigt att vi konsumerar med medvetna val. Genom att tänka en extra gång när du köper kött kan du minska din egen påverkan.

Det finns potential till att på ett mycket hållbart sätt kunna producera betydligt mer matsvamp i Sverige! Svampen inte bara god och nyttigt, den både energifattig och näringsrik, samtidigt som den passar i en vegetarisk kost och för den som vill gå ner i vikt.

Många vill odla sina grönsaker, frukter och bär med ekologisk växtnäring och blir det mer ekologiskt än egentillverkat biogödsel?

Köttfärs en känslig produkt! Hur kommer det då sig att det går bra att äta råbiff på rå köttfärs men inte hamburgare?

Varje dag gör du en mängd val kring maten du äter. Du kanske bara väljer svenskt kött, du kanske bakar allt bröd själv, eller kanske köper du bara den billigaste mjölken. Oavsett vilka val du gör – har du funderat över varför? Helena Röcklinsberg ger exempel på frågor man kan ställa sig utifrån ett par av rätterna på ett traditionellt svenskt julbord.

Hur påverkar ett lantbrukslandskap de människor som bor i närheten? Några lantbrukare har fått förbud att gödsla sina åkrar på helgerna och på sociala medier diskuteras det kring om man bör låta betesmarker växa igen eller inte.

När vi föder upp grisar, så går det åt foder. Foder är den största enskilda kostnaden inom grisuppfödning och för att producera en slaktgris i Sverige (90 kg slaktkropp) går det åt 350 kg foder. En del av detta foder skulle vi kunna äta direkt (spannmål, ärtor och bönor), utan att låta grisarna omvandla det till kött.

Växter som odlas i växthus eller annan inomhusmiljö får inte naturligt den näring de behöver! I dessa fall blir så kallad hydroponisk odling ett alternativ, vilket innebär att växter inte odlas i jord utan i rinnande vatten där näringsämnen tillsätts. Finns det fler fördelar med att odla utan jord?

Den 20 augusti 2016 fylldes Norra Latins Trädgård med mat- hälso- och miljöintresserade storstadsbor, kockar, foodies, forskare och producenter för matfestivalen Matologi!

Odla dina egna vindruvor hemma i trädgården eller på balkongen!

Här kan du ladda ner Köttguiden, en guide som hjälper dig att göra kloka matval som tar hänsyn till naturen, klimatet och djurens välfärd.

I Sverige, liksom i de flesta EU-länder, kastreras hangrisar som används för köttproduktion. Om inte hangrisarna kastreras skulle köttet från vissa hangrisar ha en obehaglig lukt, så kallad galtlukt, som är oacceptabel för många konsumenter. Genom forskning på SLU försöker vi att hitta ett eller flera alternativ till kastrering som är godtagbara ur djurskyddssynpunkt och arbetsmiljö samt livsmedelssäkerhet och produktkvalitet.

Runt om i världen läggs stora mängder organiskt avfall på deponier där det produceras växthusgaser som bidrar till klimatförändringen. Under senare år har diskussioner om insekter som källor till framtida mat och foder blivit allt vanligare.

Här kan du se alla bilder från när mat- hälso- och miljöintresserade storstadsbor, kockar, foodies, forskare och producenter samlades på Matologi i Malmö Folkets Park den 4 juni 2016.

Ekologiskt odlade frukter och grönsaker förknippas med en hälsosam livsstil och kost och efterfrågas i ökande omfattning. En populär produkt är ekologiskt odlade, färdigskurna bladsallader (bladgrönt, baby-leaf). Samtidigt har under senare år utbrott av matförgiftning relaterade till frukter och grönsaker ökat markant och även drabbat ekologiskt odlade produkter. Men var kommer då dessa bakterier ifrån?

Måste svenskar verkligen ha mest shoppingcenteryta per invånare i hela Europa och mest vägyta per invånare i hela världen?

Varje gång vi köper mejeriprodukter förväntar vi oss att de ska smaka likadant – vilket de ofta också gör. Likväl står mejeriindustrin inför utmaningen att resultatet av deras processer varierar från gång till gång.

Kommer GI-potatis och nyttig olja från fältkrassing att finnas i livsmedelsbutikerna i framtiden? Steget från labb till jord och från jord till bord beror på flera faktorer; lagstiftning, ekonomi, odlare, livsmedelsbutiker och konsumenter.