En nötig pesto som passar till det mesta! Jag använder den till allt från zucchinipasta till att blanda i sallader eller att servera som tillbehör på buffébordet.

Växter som odlas i växthus eller annan inomhusmiljö får inte naturligt den näring de behöver! I dessa fall blir så kallad hydroponisk odling ett alternativ, vilket innebär att växter inte odlas i jord utan i rinnande vatten där näringsämnen tillsätts. Finns det fler fördelar med att odla utan jord?

Köttfärs en känslig produkt! Hur kommer det då sig att det går bra att äta råbiff på rå köttfärs men inte hamburgare?

Mjölk och mjölkprodukter har från att ha varit något självklart på middagsbordet blivit alltmer ifrågasatt och omdiskuterat. Mjölk och mjölkkor väcker känslor!

Varje dag gör du en mängd val kring maten du äter. Du kanske bara väljer svenskt kött, du kanske bakar allt bröd själv, eller kanske köper du bara den billigaste mjölken. Oavsett vilka val du gör – har du funderat över varför? Helena Röcklinsberg ger exempel på frågor man kan ställa sig utifrån ett par av rätterna på ett traditionellt svenskt julbord.

Ett blomkålshuvud mixat till små smulor kan med fördel ersätta vanlig couscous eller bulgur. Blomkålen kan ätas både som rawfood eller stekt. Passar också som ljummen sallad med en god ost.

Odla dina egna vindruvor hemma i trädgården eller på balkongen!

Den 20 augusti 2016 fylldes Norra Latins Trädgård med mat- hälso- och miljöintresserade storstadsbor, kockar, foodies, forskare och producenter för matfestivalen Matologi!

Är det etiskt rätt att äta kött? Och vilken slags djurhållning är etiskt försvarbar? I etikbloggen på SLU diskuteras detta ur olika synsätt.

Det här receptet har blivit husets dressing på restaurangen. Den är nämligen ett utmärkt sätt för oss att ta tillvara på alla stjälkar från de örter vi använder i köket.

Krutonger är inte bara ett garnityr för soppa. De tillför det där extra »crunchet« på sallader och dessutom är de ett perfekt sätt att ta tillvara på bröd som annars riskerar att hamna i papperskorgen.

Är det ekologiska äpplet från Italien eller det som är lokalproducerat men inte ekologiskt bäst för miljön? Och vilka är fördelarna med svensk produktion av livsmedel?

När vi föder upp grisar, så går det åt foder. Foder är den största enskilda kostnaden inom grisuppfödning och för att producera en slaktgris i Sverige (90 kg slaktkropp) går det åt 350 kg foder. En del av detta foder skulle vi kunna äta direkt (spannmål, ärtor och bönor), utan att låta grisarna omvandla det till kött.

Hur borde man föda upp grisar för att de ska vara så friska som möjligt? Hur gör vi idag och hur gjorde man 1948? Se filmen från 1948 för att lära dig mer om dåtidens djurproduktion och kom till Matologi den 26 augusti för att möta forskare från SLU som är experter på grisuppfödning!

Är det en slump att det finns tillgång till färska grönsaker året runt? Och hur hittar topp-restaurangerna formsköna och välsmakande minivarianter av svamp och bär till sina mästerverk på tallriken?

2013 startade Open Eye, Lantmännen och GoGreen ett projekt med målet att hitta nya grödor som vi kunde odla i Sverige, som vi annars måste importera. Svarta och vita bönor odlade på Öland blev startskottet!

Bekämpningsmedel, sjukdomar och förändrade odlingslandskap hotar bina. Hur påverkar detta oss och hur många livsmedel skulle försvinna utan binas pollinering?

Havre har många goda egenskaper, t.ex. innehåller kan det hjälpa till att sänka kolesterol i blodet och blodsockret efter måltid. Havre innehåller även många bra vitaminer och mineraler och är samtidigt naturligt glutenfritt.

Dinkel passar utmärkt i sallader. Det innehåller gluten, men har samtidigt ett högre innehåll av fibrer, protein och mineraler än vanligt vete. Det är dessutom en miljövänlig och närproducerad råvara.

Vad är egentligen problemet med att köttdjur som föds upp utomlands får mycket mer antibiotika än de i Sverige?

Hur påverkar ett lantbrukslandskap de människor som bor i närheten? Några lantbrukare har fått förbud att gödsla sina åkrar på helgerna och på sociala medier diskuteras det kring om man bör låta betesmarker växa igen eller inte.

Idag verkar det vara viktigt för många att deras mat är naturlig! Vad betyder egentligen "naturligt" och finns det någon mat som inte påverkas av oss människor?

Den största delen av klimatpåverkan kommer från maten vi konsumerar. Genom att göra medvetna val och välja en kost som påverkar miljön så lite som möjligt, kan vi minska miljöpåverkan.

Äppelsäsongen är något jag ser fram emot varje år. Man kan göra så mycket mer med äpplen, än att äta dem rakt upp och ner.

Stärkelse, kostfiber och olika typer av socker utgör tillsammans det vi kallar kolhydrater! Vilket betydelse har kolhydratsammansättningen och vad skiljer en nyttig kolhydrat från en onyttig?

Vad är egentligen skillnaden mellan en grönsak och en frukt? Lars Mogren, hortonom på SLU i Alnarp förklarar!

Vi konsumerar alltför lite bär. Forskning visar att bär är rika på flera olika vitaminer, kostfibrer och många andra bioaktiva ämnen som kan bidra till minskad risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer.

Billig och miljövänlig mat och ett perfekt sätt att ta hand om rotfrukterna som blivit över i kylen.

Varför rekommenderar vi att genomsteka fläskkött men inte nötkött? Är det en myt eller ligger det någon sanning bakom rådet?

Här kan du se alla bilder från när mat- hälso- och miljöintresserade storstadsbor, kockar, foodies, forskare och producenter samlades på Matologi i Malmö Folkets Park den 4 juni 2016.

De allra flesta av oss har säkerligen vid ett flertal tillfällen hittat bortglömd mat som har möglat i våra kylskåp eller skafferi. Varför blir det så och vad ska man göra med möglig mat?

2015 lanserade Kungsörnen Vänligare vete. Bakom mjölet finns ett odlingskoncept som omfattar flera kriterier som lantbrukaren ska uppfylla i hela kedjan från sådd till skörd och transport, med fokus på att minska klimatpåverkan och främja biologisk mångfald.

Har man grönsaker hemma som börjar bli trista kan man alltid pickla dem för att förlänga dess livstid. Här får du lära dig hur.

I en klassisk caesarsallad är det sardeller i dressingen och parmesanost i salladen. Här är ett veganskt alternativ där tamarisoja får stå för sältan.

Binas allra viktigaste uppgift är att pollinera växter så att de blir frukt och bär. Just nu minskar antalet honungsbin i Sverige, vilket är alarmerande då mer än en tredjedel av alla växtarter och en tredjedel av vår livsmedelsproduktion är beroende av insektspollinering.

Potatissallad behöver inte vara en kompakt och stabbig röra. Det kan vara en vegansallad med krispiga sockerärter.

Hur stor klimatpåverkan har egentligen den omtalande LCHF-dieten? Och hur hållbart är det att producera maten miljömässigt?

Energidrycker och ”kött”-bullar som framställs av proteinpulver från mjölmask? En forskargrupp vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), ledd av professor Maud Langton och docent Rikard Landberg, har framställt ett sådant pulver.

Om man vill äta mer vegetariskt men har idétorka är ett tips att utgå från klassiska recept och sedan ersätta kött och fisk med baljväxter och grönsaker.

Landskap används ofta som ett argument för att stödja det lokala jordbruket, men det är svårt för konsumenter att förstå vad olika miljömärkningar och geografiska ursprungsbeteckningar betyder – och hur landskapet påverkas av våra matval.

Här kan du ladda ner Köttguiden, en guide som hjälper dig att göra kloka matval som tar hänsyn till naturen, klimatet och djurens välfärd.

Att äta insekter låter främmande för många, men i tusentals år har insekter utgjort en viktig del av kosten. Insekter är inte bara näringsrika - de kan också vara ett miljövänligt alternativ till kött.

Det kött du konsumerar påverkar vår biologiska mångfald, det är därför viktigt att vi konsumerar med medvetna val. Genom att tänka en extra gång när du köper kött kan du minska din egen påverkan.

Den 20 augusti 2016 intog Matologi Norra Latins Trädgård i Stockholm! Se filmen här!

2016 startade McDonald’s och LRF Ungdomen "Årets Unga Bonde" för att inspirera fler unga ambitiösa, företagsamma entreprenörer att satsa på lantbruksnäringen.

Det uppskattas att vi slänger en av tre matkassar vi bär hem. Hur kan vi minska matsvinnet utan att riskera en tillväxt av sjukdomsorsakande bakterier?

Matförgiftningar orsakade av bakterien Campylobacter har ökat i Sverige såväl som andra länder i Europa. Den största enskilda riskfaktorn att drabbas av Campylobacter är genom kyckling och kycklingprodukter.

Nu finns det möjlighet att ansöka om att vara en del av Matologi 2017. SLU efterfrågar en bra blandning av stora och små företag/organisationer och en stor variation och bredd på produkterna/tjänsterna

Efter förra årets succé för Matologi återkommer vi 2016 - och denna gång i två städer! Se filmen från 2015 här.

Här kan du se alla bilder från när mat- hälso- och miljöintresserade storstadsbor, kockar, foodies, forskare och producenter samlades i den urbana stadsmiljön vid Norra Latin i Stockholm, den 29 augusti 2015.