Ät klimatsmart

Att äta klimatsmart är en stor del av ett hållbart matval och det behöver inte vara svårt.

Den största delen av klimatpåverkan kommer från maten vi konsumerar. Genom att göra medvetna val och välja en kost som påverkar miljön så lite som möjligt, kan vi minska miljöpåverkan.

Här nedan har vi listat fem tips som gör att du kan äta klimatsmart;

  • Ät mer grönt och mindre kött och mejeriprodukter. Det krävs stora energiresurser för att producera kött och mejeri. Om vi väljer mer grönt i vår kost påverkas både vår hälsa och miljön positivt!
  • Välj kvalitet istället för kvantitet. Ät mindre portioner och mer sällan, men välj då istället naturbeteskött eller kött med märkningen ”Svenskt Kött”.
  • Följ årstiderna i ditt val av råvaror. Välj svenskt och lokalproducerat när det är säsong för svenska råvaror.
  • Minska matsvinnet. Planera noga så att du slipper slänga mat.
  • Ät upp det du har i kylskåpet innan du köper nytt.

Vad tycker du? Kom och diskutera med SLU:s kunniga forskare på Matologi den 25 augusti på Norra Latin.

 

Har du fler frågor kontakta futurefood@slu.se