Bakterier i ekologiskt odlade grönsaker och frukter?

Ekologiskt odlade frukter och grönsaker förknippas med en hälsosam livsstil och kost och efterfrågas i ökande omfattning. En populär produkt är ekologiskt odlade, färdigskurna bladsallader (bladgrönt, baby-leaf). Samtidigt har under senare år utbrott av matförgiftning relaterade till frukter och grönsaker ökat markant och även drabbat ekologiskt odlade produkter. Men var kommer då dessa bakterier ifrån?

Salladerna äts råa och har alltså en levande mikroflora och måste därför vara fria från tarmsmittor, t.ex. Salmonella, ”EHEC” och/eller Campylobacter. Det finns många spridningsvägar när man odlar och producerar livsmedel, bl.a. organisk gödsel, bevattningsvatten, husdjur och vilda djur, samt korskontaminering genom människor. Genom att ekologisk odling bygger på att använda sig av organisk stallgödsel istället för konstgödsel löper ekologiskt odlade bladgrönsaker en större risk för kontaminering. Ett utbrott av magsjuka relaterat till ekologiskt odlade frukter och grönsaker skulle vara förödande för konsumenternas förtroende för ekologiska produkter men också leda till stora negativa effekter på den övriga marknaden för frukt och grönt.

På SLU undersöker forskare vad som påverkar EHEC:s förmåga att fästa och växa till på bladytor av spenat, rucola och mangold. Trivs den bäst på spenat? Eller är ruccola favoriten eller mangold? Vi undersöker också vilka andra arter av mikrober som naturligt redan finns på bladen och hur det påverkar EHEC:s förmåga att få fäste på bladytan. Det tillexempel visat sig att vissa naturligt förekommande mikrober minskar EHEC:s framfart på bladytan!

Är det farligt att äta bladgrönsaker? Nej! Vi ska absolut fortsätta att äta bladgrönsaker men det är viktigt att tänka lite extra på hygienen och tvätta händerna och framför allt skölja salladen ordentligt innan den äts.

 

Har du fler frågor kontakta futurefood@slu.se