Det goda brödet

Vitt vetebröd eller grovt fullkornsbröd? Diskussionen om vad som är bäst har pågått under en lång tid – men hur ska man egentligen tänka?

Konsumtionen av bröd är en central del av vårt kulturarv som bidragit till den mänskliga civilisationens utveckling. Bevis på att människor åt krossade frökorn sträcker sig så långt som 30 000 år tillbaka i tiden. Redan på 400-talet f. Kr. började filosoferna i Grekland diskutera vilket bröd som egentligen är det bästa, vitt vetebröd eller grovt bröd.

Något som är både en för- och nackdel med det vita brödet är att det saknar kli som innehåller kostfiber. Avsaknaden gör att brödet får finare struktur och längre hållbarhet, men samtidigt är det sämre ur ett hälsoperspektiv då kostfiber bidrar till bättre tarmhälsa.

Fullkornets värde lyfts alltmer ur ett folkhälsoperspektiv. Flera studier har visat att fullkorn bland annat har stor påverkan på blodfetter, kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, ge lägre blodtryck och reducera risken för diabetes typ 2.

Samtidigt innehåller fullkornsbrödet fytinsyra som kan minska upptaget av vissa mineraler i kroppen, bland annat järn, zink och koppar.

Både vitt och grovt bröd har således sina för- och nackdelar.

Vad tycker du är viktigast? Kom och diskutera med SLU:s kunniga forskare på Matologi den 25 augusti på Norra Latin.