Dinkelsallad med rödbeta och fetacrème 4 personer

Dinkel passar utmärkt i sallader. Det innehåller gluten, men har samtidigt ett högre innehåll av fibrer, protein och mineraler än vanligt vete. Det är dessutom en miljövänlig och närproducerad råvara, som växer där jag har mitt hus på Gotland.

 

Du behöver:

  • 4 dl kokt hel dinkel
  • 1 kg kokta rödbetor, kvartade
  • 70 g babyspenat
  • 1/2 rödlök, tunt skivad
  • 1 kruka basilika
  • salt
  • svartpeppar


Fetacrème:

  • 100 g fetaost, smulad
  • 3 dl turkisk yoghurt (10 %)
  • 1 nypa rosépeppar


Örtolja:

  • 2 dl örter med stjälken kvar (välj örter efter tillgång och ta gärna mer än en sort!)
  • 1 vitlöksklyfta, grovhackad
  • saft från 1/2 citron
  • 1 dl kallpressad rapsolja eller olivolja
  • salt
  • svartpeppar


Gör så här:

  1.     Förbered Örtoljan genom att mixa örter, vitlök, citronsaft och olja. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med lite vatten.
  2.     Rör ihop Fetacrèmen genom att blanda fetaost och yoghurt. Smaka av med rosépeppar.
  3.     Blanda dinkel, rödbetor, spenat, rödlök och basilikablad i en skål.
  4.     Smaksätt med Örtolja samt salt och peppar. Lägg upp på tallrikar och toppa med yoghurtsåsen.