MATMARKNAD

Möt producenterna på Farmers Market

En stor och viktig del av Matologi är den matmarknad där producenter samlas för att visa, berätta mer om och sälja närproducerade specialiteter och andra produkter. På matmarknaden kan besökarna botanisera bland produkter, prata om produktionen, provsmaka och självklart köpa den slutgiltiga produkten. Här kommer vi kontinuerligt uppdatera med producenter som kommer finnas på Farmers Market den 25 augusti 2018.

Observera att producenterna nedan är deltagare år 2017!

Sjöstrand Coffee Concept

Sjöstrand Coffee Concept är ett svenskt företag från Stockholms Skärgård, som har tagit fram en biologiskt nedbrytbar kaffekapsel, tillverkad av växtfiber och fylld med 100 % ekologiskt odlat kaffe. Kapseln bryts ned i industrikompost och kan komposteras i kommunens kärl eller påse för kompost. Sjöstrand har även designat och utvecklat en espressomaskin i klassisk svensk design med hög kvalitet, vilket  går i linje med ambitionen om ett hållbart tänkande i alla led. Möt Sjöstrand på Matologi, smaka deras kaffe och diskutera hållbarhet.

​Sveriges Kaninproducenter

​Sveriges Kaninproducenter bildades 1992 för att samla kaninuppfödare med intresse för köttproduktion. Organisationen arbetar för ökad kunskap om kanin i livsmedelskedjan och vill visa upp ett nytt, hälsosamt middagsalternativ och ge fler möjligheten att göra ett mer miljövänligt val vid köttdisken. Föreningen representeras på Matologi av både styrelse och av medlemmar som har kaninkött till provsmakning och försäljning.

Sveriges Kaninproducenter – för djurvälfärd och köttkvalitet.

Foodfunding

Foodfunding är ett andelsjordbruk i norra Stockholm. De erbjuder andelsägarna att få ta del av skörden direkt från bonden helt utan mellanhänder eller onödiga transporter. Ekologisk, KRAV-märkt, lokal och klimatsmart mat framställd enligt permakulturens filosofi. Att vara andelsägare är ett partnerskap mellan bonden och konsumenten. Vilket ger dig full insikt och kontroll över dina livsmedel.

De vill genom detta partnerskap få människor att engagera sig mer i Sveriges matproduktion, stödja de lokala småskaliga livsmedelsproducenterna i deras viktiga arbete, bidra till öppna landskap, gladare djur och ett bättre klimat. Djurens välmående står högst i fokus och därför har djuren tillgång till utevistelse årets alla dagar i deras naturliga miljö.

food2change

food2change minskar matsvinnet i butiker genom att låta människor som har det tufft i vardagen bli miljö- & samhällshjältar när de hämtar denna mat och ser till att den blir använd. På 10 månader har vi skrivit ramavtal med ICA Sverige AB, Netto Sverige AB samt figurerat i Tv4 Nyhetsmorgon, SVT, Aftonbladet, Expressen och ett 100-tal andra medier. Vi har även fått personligt besök och träffat toppolitiker såsom finansmarknadsminister Per Bolund och Carin Jämtin, generaldirektör för SIDA.

Vårt resultat för första verksamhetsåret? Vi har räddat över 40 000kg mat från att slängas, motsvarande 220 ton koldioxid som inte släppts ut i onödan, till ett värde av ca 2,2 miljoner kr som ca 500 personer delat på. Det tycker vi är svinnbra!

Karma

Karma bekämpar ett av världens största miljöproblem – matsvinnet. Med Karmas app kan du köpa bra mat som riskerar att slängas från restauranger, caféer och livsmedelsbutiker till ett billigare pris. Karma lanserades i Stockholm i november 2016 och har sedan dess växt fort. Tjänsten finns nu i fler än 20 svenska städer och har över 100 000 aktiva användare som räddat över 20 ton mat som annars hade slängs.​

Lovö Honung

Lovö Honung bedriver en större biodling runt Mälardalen och på Småländska höglandet med ca 150 bisamhällen. Biodlingens syfte är att framställa lokalt producerad honung av högsta kvalité. Sorthonung hanteras och saluförs för sig i mån av tillgång. Vi samlar pollen, drottninggelé, propolis och bivax. Råvarorna förädlas till olika produkter som efterfrågas på en växande marknad. De jobbar aktivt med biavel för att framställa bästa tänkbara produktionsbin. De erbjuder även pollineringstjänster till jordbruk och växtodling genom att flytta bisamhällen till olika åkerlandskap.

ResQ Club

Ta upp kampen mot matsvinn tillsammans med oss! ResQ Club är en app som hjälper restauranger minska sitt matsvinn, du får köpa bra och prisvärd mat och tillsammans gör vi en insats för miljön. Alla vinner! Vi tror även på samarbeten för att kunna göra skillnad och det tillsammans med partner som Rescued Fruits som gör goda drycker av räddad frukt – frukt som av olika anledningar varit omöjliga att sälja, i sitt musteri i Helsingborg. Följ matsvinnsrevolutionen på Instagram: @resqclubse. På Matologi delar ResQ Club tält med Rescued Fruits.

Rescued Fruits

30% av all frukt som odlas slängs. Det är sjukt. Frukt som är för stor, för böjd, för ful, för gul eller fått ett blåmärke räddar vi och gör supergod juice av istället. Tillsammans med importörer, handlare och odlare har vi gett oss på att eliminera fruktsvinnet och istället göra något riktigt gott av den frukt som annars slängs. När det finns frukt som är god att äta men inte kan säljas hämtar vi den, sorterar den för hand och gör god juice av den. Inga tillsatser, inga konstigheter och inga krav på att det alltid ska smaka och se likadant ut. Bara en härlig juice som försöker spara på världens resurser. På Matologi delar Rescued Fruits tält med ResQ Club.

Compact living – äkta hemlagad blåbärssylt

Blåbärssylt med vuxen smak, en unik produkt med mycket smak och en hemlighet! Blåbären är plockade i Norrtälje, en och en för bästa kvalité. Då sylten innehåller hela 82% blåbär så smakar den som förr, då kvalitet gick före kvantitet. Det är 18% rörsocker samt muscovadosocker och färsk vanilj. Sylten tillverkas hantverksmässigt i små satser och säljes i gammaldags glasburkar som går utmärkt att använda igen – en bra sätt att minska svinn och sin plastkonsumtion!

PRODUCENT

Mer info inom kort!