FARMERS MARKET

Möt producenterna på Farmers Market

En uppskattad del av Matologi är den matmarknad där producenter samlas för att visa, berätta mer om och sälja närproducerade specialiteter och andra produkter. På matmarknaden kan besökarna botanisera bland produkter, prata om produktionen, provsmaka och självklart köpa den slutgiltiga produkten. Här kommer vi kontinuerligt uppdatera med producenter som kommer finnas på Farmers Market den 25 augusti 2018.

Lovö Honung

Lovö Honung bedriver en större biodling runt Mälardalen och på Småländska höglandet med ca 150 bisamhällen. Biodlingens syfte är att framställa lokalt producerad honung av högsta kvalité. Sorthonung hanteras och saluförs för sig i mån av tillgång. Vi samlar pollen, drottninggelé, propolis och bivax. Råvarorna förädlas till olika produkter som efterfrågas på en växande marknad. De jobbar aktivt med biavel för att framställa bästa tänkbara produktionsbin. De erbjuder även pollineringstjänster till jordbruk och växtodling genom att flytta bisamhällen till olika åkerlandskap.

Sveriges Kaninproducenter

​Sveriges Kaninproducenter bildades 1992 för att samla kaninuppfödare med intresse för köttproduktion. Organisationen arbetar för ökad kunskap om kanin i livsmedelskedjan och vill visa upp ett nytt, hälsosamt middagsalternativ och ge fler möjligheten att göra ett mer miljövänligt val vid köttdisken.

Föreningen representeras på Matologi av både styrelse och av medlemmar som har kaninkött till provsmakning och försäljning.

Sveriges Kaninproducenter – för djurvälfärd och köttkvalitet.
Fotograf: Cristina Lundgren

Gålö Gårdsmejeri

Gålö Gårdsmejeri och Frönäs Gård drivs av Lars och Eva Thoreson. De köpte sina första getter sommaren 2008 och det blev början på äventyret. Under 2015 flyttade Lars och Eva sin verksamhet till Frönäs gård på Gålö. Idag driver de ett mejeri med tillhörande Sommarkafé och Gårdsbutik, med sina getterna betande precis runt knuten. De tillverkar och säljer flertalet olika unika ostar, alla ostar har sin speciella karaktär. Gålö Gårdsmejeri erbjuder även egentillverkad ostkaka, marmelader och ägg.

Grönska

Grönska erbjuder grönsaker och örter som är odlade med en innovativ och klimatsmart odlingsmetod som kallas för vertikal odling. Vertikal odling är en skalbar och yteffektiv metod som möjliggör odling inomhus och året om. ’’Vårt mål är att minska på livsmedelstransporter och göra staden mer självförsörjande. Vi gör detta för att vi är passionerade och tror på nya sätt att odla och konsumera mat.’’

Grönska grundades för fyra år sen av Petter Olsson, Robin Lee och Natalie de Brun. Grönska har prisats med Stockholms innovationsstipendium och var 2016 först ut på svenska konsumentmarknaden med en vertikalt odlad produkt och säljer idag sina örter på Paradiset, Urban Deli, utvalda Ica och till Mathias Dahlgrens restaurang Rutabaga.

Barnsylt.se

Prova den handgjorda ekologiska blåbärssylten med hela 82% ekologiska blåbär från Norrtälje. Sylten är inte lika sötsliskig som standardsylt utan framhäver den mustiga blåbärssmaken med hjälp av en smula rörsocker, muscovadosocker och äkta vanilj. Mindre söt men mycket god.

Det perfekta alternativet för dig som vill dra ner på sockerintaget, men inte vill kompromissa på god smak. Speciellt för dig som har barn och som gärna tar lite extra av det goda till pannkakor, gröt eller frukostflingor.

 Glasburken är återanvändbar när sylten har tagit slut.

Ciccis Biprodukter

Ciccis biprodukter är en yrkesbiodling i Mälardalen som ägs och drivs av Cecilia Lillbacka. Kort tid efter starten 2012 passerade antalet bisamhällen 100-talet och har sedan dess fortsatt växa. Numera är Ciccis biprodukter en betydande aktör och leverantör i mellansvensk honungsproduktion. Huvudsysslan är biodling med produktion av honung, biprodukter och pollineringsuppdrag, som växt sig till en betydande del av verksamheten. Huvudprodukterna är naturell och smaksatt honung.
Till Matologi kommer Cecilia dessutom att ha med nyslungad färskhonung (raw) samt pollen, propolis och annat spännande.