Färskpotatissallad med sockerärta 4 personer

Potatissallad behöver inte vara en kompakt och stabbig röra. Det kan vara en vegansallad med krispiga sockerärter.

 

Du behöver:

  • 100 g vaxbönor
  • 100 g sockerärter
  • 500 g kall kokt färskpotatis, kvartade
  • 1⁄2 rödlök, tunt skivad
  • 50 g kapris av den mindre sorten
  • 1 zucchini, tunt skivad
  • 50 g ärtskott eller hackad gräslök
  • salt
  • svartpeppar 

 

Örtolja:

  • 2 dl örter med stjälken kvar (välj örter efter tillgång och ta gärna mer än en sort!)
  • 1 vitlöksklyfta, grovhackad
  • saft från 1/2 citron
  • 1 dl kallpressad rapsolja eller olivolja
  • salt
  • svartpeppar


Gör så här:

  1.      Koka upp vaxbönor och sockerärter i lättsaltat vatten i några minuter, de ska fortfarande ha tuggmotstånd. Häll av vattnet och häll sedan bönorna och ärterna i en skål med isvatten eller spola dem kalla.
  2.      Förbered Örtoljan genom att mixa örter, vitlök, citronsaft och olja. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med lite vatten.
  3.      Blanda potatis, lök, kapris, zucchini och ärtskott i en skål.
  4.      Låt vaxbönorna och sockerärterna rinna av ordentligt och tillsätt även dem till salladen.
  5.      Smaksätt med Örtolja och blanda om i salladen. Smaka av med salt och peppar.