En tallrik med mjölmaskar och en tallrik med proteinpulver.

Forskare vid SLU gör proteinpulver av mjölmaskar

Energidrycker och ”kött”-bullar som framställs av proteinpulver från mjölmask? En forskargrupp vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), ledd av professor Maud Langton och docent Rikard Landberg, har framställt ett sådant pulver.

– Det pågår en hel del utveckling kring insekter som mat runt om i världen, säger Rikard Landberg. Olika insektsarter testas i olika typer av livsmedel. Ofta används hela eller delar av intakta insekter i olika beredningar.

Äta maskar?
I många länder äts hela insekter och betraktas som en delikatess. Men i västvärlden är många ganska skeptiska till insekter som livsmedel trots att vi annars äter till exempel räkor, hummer, kräftor och krabbor.

– Vår ansats är att det kan vara lättare för konsumenter att acceptera en produkt där en neutral insektsproteiningrediens ingår i stället för hela insekter eller delar av insekter. En sådan renframställd ingrediens måste vara säker, ha lika eller bättre funktionalitet och lägre miljöpåverkan än befintliga proteiningredienser, säger Maud Langton.

Proteiner som kan mätta världen
Världens befolkning ökar och väntas uppgå till cirka elva miljarder människor år 2050. Det kommer då behövas både mer protein och nya, mer hållbara produktionsmetoder för livsmedel. Proteinerna från ätbara insekter har högt innehåll av viktiga aminosyror och är dessutom lättsmälta. Insekterna kan födas upp på biprodukter som kli eller matrester.

Läs hela nyheten på SLU:s webbplats HÄR!