FRAMTIDENS FÖRETAG

Möt Framtidens Företag

Bland Framtidens Företag finns innovativa foodtech- och start-up-bolag som med entreprenörskraft och spännande idéer utmanar den traditionella livsmedelskedjan. Det kan handla om allt ifrån primärproduktion, förädling och matlagning till konsumtion, restaurang, svinn och återföring till jorden.

Här kommer vi kontinuerligt uppdatera med spännande deltagare på Framtidens Företag som kommer finnas på Matologi den 25 augusti 2018.

Sjöstrand Coffee Concept

Sjöstrand Coffee Concept är ett svenskt företag från Stockholms Skärgård, som har lanserat världens första hemkomposterbara kaffekapsel. En kapsel, som produceras med bio, vatten och solenergi. Kapseln innehåller 100% ekologiskt kaffe och bryts ner i trädgårdskompost inom 23 veckor. Sjöstrand har även designat och utvecklat en espressomaskin i klassisk svensk design med hög kvalitet, vilket går i linje med ambitionen om ett hållbart tänkande i alla led. Möt Sjöstrand på Matologi, smaka deras kaffe och diskutera hållbarhet.

​Gårdsfisk

Gårdsfisk är precis vad det låter som – jättebra fisk från svenska gårdar. Jättebra i vår värld betyder jättegod och med jättelåg miljöpåverkan – så att vi kan äta fisk även i framtiden. Hur hänger det här ihop? Ja, varför föder vi inte upp fisk i kassar ute till havs? Eller varför har vi inte en fiskebåt med en jättetrål? Eller varför har vi inte ett badkar hemma? Kanske uppstår det också frågor när vi berättar att det är varmvattenlevande sötvattensfiskar. Ja, varför föder vi inte upp inhemska arter? Kom till Matologi så berättar vi den långa versionen!

Foodloopz

Foodloopz är en digital marknadsplats för företag, organisationer och offentlig sektor. Här kan stora som små aktörer i hela livsmedelskedjan mötas för att köpa, sälja eller donera överskott och utsorterat av bra mat och dryck som riskerar att bli svinn. Det kan gälla 30 kilo kött som snabbt måste hitta en ny väg, 100 ton lök som inte passar kraven gällande utseende, eller till exempel en pall med dryck med kort bäst före-datum och så vidare.

Foodloopz kan på ett säkert sätt möta varje företags enskilda behov, och erbjuda öppen annonsering i marknadsplatsen, helt anonymt, eller i egna sluta nätverk. Foodloopz minskar företags kostnader, skapar förutsättningar för nya affärsmöjligheter och bidrar till ett effektivare och mer hållbart livsmedelssystem.

Tebrito

Tebritos mål är att förändra framtidens proteinförsörjning genom industriell produktion av matinsekter. Särskilt mjölmask kan mycket effektivt omvandla restproduker såsom kli och maltrester till högvärdigt protein. För att att öka acceptansen har företaget utvecklat en prisbelönt 88 % smakneutral proteiningrediens, som har unika och efterfrågade egenskaper.

Optima Planta

Optima Planta är företaget som revolutionerar modern odling. Genom automatiserad växtproduktion producerar Optima Planta växter utan jord, solljus eller bekämpningsmedel – vertikalt, lokalt och året runt oavsett väder och årstid. Dessutom använder den banbrytande odlingsmetoden 99% mindre vatten än traditionellt jordbruk.

Ett pilotprojekt har nyss startat i Green Innovation Park i Uppsala där ca. 1 ton grönt per år odlas till ICA, caféer, catering och restauranger i Uppsala.

Detta är odling 2.0!

Frill

Är det möjligt att skapa en krämig ”glass” gjord på bara frukt, bär, grönsaker och vatten, utan något extra fett, socker eller sötningsmedel? Den frågan ställde sig en grupp entreprenörer och forskare för några år sedan. Många i glassbranschen hade redan försökt och hävdade att det var omöjligt, men teamet lyckades! Idag har vi en unik produkt som är god och krämig som glass och nyttig som frukt och grönsaker: Frill – The Frozen Smoothie.

Frill innehåller hälften så mycket socker, inga sötningsmedel och tio gånger så mycket fibrer som vanlig glass. Sockret kommer endast från frukten, bären och grönsakerna.

Ecobloom

Ecobloom är ett Stockholmsbaserat FoodTech startup som utvecklar smarta odlingssystem för hem och kontor. En kombination av ett smart miniatyrväxthus och ett självförsörjande akvarium där användare kan odla 100% ekologiska örter och grönsaker, året om, i en stressreducerande och lugnande miljö. Hela odlingsprocessen övervakas och kontrolleras dessutom direkt från mobilen, vart i världen man än befinner sig.
Ett nytt och interaktivt sätt att odla mat på!

Odlingsmetoden baseras på akvaponik, en uråldrig metod som går ut på att fiskavföringen bryts ner till näringsämnen som växterna absorberar, samtidigt som de filtrerar vattnet för fiskarna. Ett slutet och hållbart ekosystem. Produkten kommer att lanseras internationellt sommaren 2018, och är man intresserad kan man skriva upp sig på hemsidan.

Fooever

Fooever är en digital marknadsplats för lokalproducerad mat på säljaren och köparens villkor. Vi hjälper  matproducenter att marknadsföra sig mot fler intresserade konsumenter. Vi hjälper konsumenter att filtrera utifrån sina preferenser för att hitta den mat som är rätt.

Fooever uppmuntrar producenter att gå samman och erbjuda paket och uppsamlingsplatser för att fler konsumenter ska bli mer triggade att handla.

Det behövs en gemensam samlingsplats nu när digital handel av mat är i sin linda, så att säljare och köpare kan använda en gemensam kanal och i den hitta varandra. Producenten slipper mellanhänder och konsumenter får sponsra sina lokala producenter och vet ursprung och kvalitet på maten.

Matomatic

 

Matomatics mål är att minimera matsvinnet inom skolor, restauranger och hotell. För att komma dit har företaget tillsammans med forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet och kökspersonal utvecklat ett system för att mäta matsvinn i storköksmiljö. Systemet består av en matsvinnsvåg och en webb interface som sammanställer all matsvinnsdata och ger en enkel och tydlig återkoppling. Systemet är anpassat för användarvänlighet och för att ge snabb återkoppling till köken så att de kan testa och utvärdera åtgärder för att minska matsvinnet.

Genom att kontinuerligt testa och utvärdera ett köks åtgärder så kan matsvinnet minimeras. Detta sparar på miljön, personalresurser och pengar.

 

Co-Grow

Co-Grow är Sveriges största plattform för delning av odlingsytor och lanserades våren 2017. Närmare tusen odlare och trädgårdsägare har använt tjänsten för att hitta varandra. Genom Co-Grow kan nya möten ske och resurser tas tillvara. Det möjliggör skapandet av fler köksträdgårdar och lokala matsystem. Den ideella föreningen för Co-Grow letar nu samarbetspartners för att även kunna stödja resursdelning mellan kommersiella aktörer inom lokala matsystem.

Food2change

Den ideella föreningen Food2change minskar matsvinnet i butiker genom att låta människor som har det tufft i vardagen bli miljöhjältar när de hämtar matsvinn och ser till att det blir använt.

Vi samarbetar idag med 25 butiker i 12 städer. Våra ca 600 aktiva hjältemedlemmar har hämtat 16 700 kassar med mat sedan starten. Detta motsvarar ett koldioxidutsläpp på 823 ton och innebär att vi tillsammans sett till att 140 000 kg mat inte har slängts!

Vi har ramavtal med ICA Sverige AB och Netto AB. Food2change är med i SaMMa där vi tillsammans med departement och andra aktörer utvecklar frågeställningarna kring matsvinn.

Känns det här relevant så hjälp oss att göra ännu större skillnad, som hjältemedlem som volontär eller som butikspartner.

Kom och prata med oss på Matologi den 25 augusti! 

Leafymade

Leafymade är ett Uppsala och Indien-baserat företag som strävar att länka hållbarhet, design och applikation. Till skillnad från de konventionella engångstallrikarna gjorda på plast eller papper, erbjuds ett helt naturligt alternativ gjorda på enbart torkade löv. Utan extra tillsatser och ytbehandling komposteras tallrikarna snabbt efter användning. Målet är att steg-för-steg bidra till en såväl renare, som naturbevarande värld.

IngridientMatcher

IngredientMatcher är en app som visar vilka recept du kan laga med de ingredienser du redan har hemma. Första gången du använder appen börjar du med ett färdig ifyllt startkit på de vanligaste ingredienserna du troligtvis har hemma eller i alla fall bör ha hemma. Därefter fyller du på med de ingredienser just du brukar ha hemma.

Vid en sökning kommer recepten upp, där du har alla ingredienser för att laga.I appen finns även en smart inköpslista som hjälper till att hålla din lista på vad som finns hemma uppdaterad.

Kom och prata hur vi kan lösa ditt vardagsproblem med vad du ska laga till middag!

Deltagare

Mer info inom kort.