Fransk linsgryta 4-6 personer

Om man vill äta mer vegetariskt men har idétorka är ett tips att utgå från klassiska recept och sedan ersätta kött och fisk med baljväxter och grönsaker.

 

Du behöver:

  • 1 gul lök, tunt skivad
  • 3 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 3 morötter, skivade
  • 1/2 fänkål, tunt skivad
  • 1/2 zucchini, delad på längden och skivad i halvmånar 
  • 2 lagerblad
  • 1 kruka färsk timjan, repade blad 
  • 100 g körsbärstomater
  • 1 1⁄2 dl rött vin
  • 2 msk tomatpuré
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 1 msk maizena, utrörd i lite kallt vatten
  • 200 g champinjoner (gärna skogschampinjoner), skivade 
  • 3 dl kokta puylinser
  • 1 kruka bladpersilja, hackad
  • olivolja eller rapsolja till stekning
  • salt
  • svartpeppar 

 

Dijonyoghurt:

  • 2 dl turkisk yoghurt (10 %) 
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • salt
  • svartpeppar 


Gör så här:

  1.     Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs lök, vitlök, morötter, fänkål och zucchini i någon minut utan att det tar färg.
  2.    Tillsätt lagerbladen och hälften av timjanbladen. Vrid några varv med svartpepparkvarnen över.
  3.    Vänd ner tomaterna och tillsätt vin, tomatpuré, grönsaksbuljong och maizenablandningen. Koka upp och låt småkoka i 15–20 minuter, tills grönsakerna mjuknat men fortfarande har tuggmotstånd.
  4.    Stek under tiden svampen i olja på hög värme i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar.
  5.    Häll den stekta svampen i grytan tillsammans med de kokta linserna, resten av timjanbladen samt persiljan. Smaka av med salt och peppar.
  6.    Rör ihop Dijonyoghurten genom att röra ihop yoghurt, senap och honung. Smaka av med salt och peppar och servera den till grytan.