Kyckling-sashimi

Sashimi tillagad på rå kyckling istället för rå lax – delikatess eller livsfara?

Kyckling-sashimi har blivit en allt vanligare syn på restauranger i Japan och på sociala medier pågår en het debatt om huruvida den kontroversiella rätten är säker att äta eller inte.

Vissa hävdar att kyckling-sashimi är säkert att äta om man bara använder vissa delar av kycklingen såsom den inre bröstfilén där bakterieantalet är lägre. Det cirkulerar också påståenden på internet om att det bara finns bakterier på ytan av köttet.

Sanningen är att om man äter rå eller otillräckligt tillagad kyckling löper man en stor risk att drabbas av matförgiftning, oftast orsakad av bakterierna Campylobacter eller Salmonella. I Sverige är det mycket ovanligt att Salmonella hittas i kycklingkött, men i andra länder är det desto vanligare. Campylobacter i kyckling är ett stort problem i hela västvärlden och en av de vanligaste orsakerna till matförgiftningar.

Det finns inga delar av kycklingen som garanterat är helt fri från smittämnen. Under slaktprocessen sköljs kycklingslaktkropparna med vatten och detta leder till att bakterier på ytan kan tränga in i djupare delar av köttet.

Man bör alltså under inga omständigheter äta rå eller otillräckligt tillagad kyckling. Det får aldrig finnas några delar av köttet som är rosa utan allt ska vara genomstekt.

Kom och diskutera med SLU:s kunniga forskare på Matologi den 25 augusti på Norra Latin.

Photo: Shutterstock

 

Har du fler frågor kontakta futurefood@slu.se