Lär känna dina rötter, blad och frukter!

Frukter är ofta färgrika och fulla med energi och deras funktion i naturen är att sprida växtens gener med hjälp av frön. Grönsaker är ett samlingsnamn på alla andra växtdelar, exempelvis rötter, knölar, stammar, blad, knoppar och skott. En del frukter är inte särskilt söta och används då istället som grönsaker, gurka och tomat till exempel. En del grönsaker har hög sockerhalt och kan nästan ersätta en frukt, till exempel moroten.

De flesta frukter går att lagra, men inte alla. De flesta grönsaker går knappt att lagra över huvud taget, men en del grönsaker som lök och potatis är naturliga lagringsorgan och kan därför klara sig flera månader utan kvalitetsförsämring.

Generellt gäller att ju starkare naturliga färger en frukt eller grönsak har, desto nyttigare är den. Men färg och smak hör inte alltid ihop. Att en frukt eller grönsak är ”gammal” eller ”naturlig” är ingen garanti för att den ska vara varken godare, nyttigare eller säkrare att äta. Det viktigaste budskapet är att äta en varierad kost rik på många olika växtdelar och naturliga färger och smaker, det både ser gott ut och gör gott i kroppen.

 

Har du fler frågor kontakta futurefood@slu.se