Oeufs en cocotte 4 personer

Att tillaga någonting »en cocotte« är köksfranska för att baka i små formar. De här bakade äggen passar utmärkt att servera till såväl frukost som lunch eller förrätt. Helst med en skiva bröd till att doppa i ägget. I de flesta recept brukar man räkna med ett ägg per form, men jag tycker att det blir godare med två.

 

Du behöver:

  • 100 g mangold (kan ersättas med bladspenat)
  • 100 g bladspenat
  • 1/2 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 2 dl vispgrädde
  • 8 ägg
  • olivolja eller rapsolja till stekning
  • salt
  • svartpeppar

 

Fyllning:

  • Variant 1: 150 g svamp
  • Variant 2: 150 g chèvreost, skivad
  • Variant 3: 150 g fetaost, skivad


Gör så här:

  1.      Sätt ugnen på 175 grader.
  2.     Hetta upp olja i en stekpanna och fräs mangolden, spenaten, löken och vitlöken i ett par minuter utan att det tar färg.
  3.     Häll på grädden och låt koka ihop något. Smaka av med salt och peppar. Beroende på val av fyllning, fortsätt enligt följande:

Variant 1:

  1.      Hetta upp olja i en separat stekpanna och fräs svampen på hög värme.
  2.     Fördela spenatblandningen i fyra små ugnsfasta formar. Fördela den stekta svampen i formarna och knäck två ägg i varje form.
  3.     Baka i ugnen i cirka 15 minuter, tills äggen börjat stelna men fortfarande är lite rinniga. Avsluta med lite nymald peppar.

Variant 2 och 3:

  1.      Fördela spenatblandningen i fyra små ugnsfasta formar. Fördela osten i formarna.
  2.     Förgrädda i ugnen i några minuter tills osten fått lite färg, ta ut formarna och knäck två ägg i varje form.
  3.     Baka i ugnen i ytterligare cirka 15 minuter, tills äggen börjat stelna men fortfarande är lite rinniga. Avsluta med lite nymald peppar.