Raw äppelpaj 10-12 bitar (raw, vegan, glutenfri, laktosfri) 

Äppelsäsongen är något jag ser fram emot varje år. Man kan göra så mycket mer med äpplen, än att äta dem rakt upp och ner. Jag brukar använda dem i sallader, juicer, yoghurtdipper och som topping till gröt och frukostmackor. Det här receptet kräver dessutom inte ugnsvärme. Inspirationen kommer från min barndoms trädgård, där hassel- och äppelträden växte tätt.

 

Du behöver:

Botten:

  • 4 dl hasselnötter, gärna blötlagda över natten
  • 12 dadlar, torkade och blötlagda ½ tim-1 tim
  • 1 tsk flingsalt
  • 3 tsk mald kanel
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • 2 msk honung eller maltsirap
  • ca 3 msk kallpressad rapsolja

 

Fyllning:

  • 2 äpplen, urkärnade och skurna i mindre bitar
  • 8 dadlar, blötlagda i ½ tim-1 tim
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 2 tsk mald kanel
  • 1 msk honung eller maltsirap
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 2 msk vatten

 

Gör så här:

1.     Mixa hasselnötter, dadlar, salt, kanel och honung eller maltsirap till en slät smet. Fortsätt mixa och tillsätt olja till önskad konsistens. Smeten skall vara relativt fast. Tryck ut smeten till en botten i en pajform.

2.     Mixa samman ingredienserna till fyllningen och bred ut den över majbotten. Ställ pajen kallt en stund så att den sätter sig.

3.     Dekorera gärna med skivat äpple och lite pudrad kanel