Snabbpicklade grönsaker i 1-2-3-lag 2 liter

I restaurangköket slänger vi oss med uttryck som »kör en 1-2-3-lag« när vi går igenom menyerna. En lag är en kryddad vätskeblandning som ofta används för inläggningar. Uttrycket 1-2-3-lag är ett knep för att komma ihåg grundreceptet, det vill säga 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Har man grönsaker hemma som börjar bli trista kan man alltid pickla dem för att förlänga dess livstid. 

 

Du behöver:

  • 1 kg favoritgrönsaker
  • 1 1/2 dl ättiksprit (12 %) 
  • 3 dl råsocker
  • 4 1/2 dl vatten
  • 1 tsk valfri krydda t ex svartpepparkorn, lagerblad, dill eller färskriven ingefära 

 

Gör så här:

  1.      Skär eller hyvla grönsakerna tunt. Fyll glasburkar med olika grönsaker separat.
  2.     Koka upp ättiksprit, råsocker, vatten och krydda. Häll den varma lagen i glasburkarna tills grönsakerna är täckta.
  3.     Sätt på locket och låt svalna. Förvara sedan burkarna i kylen.