Svenskodlade bönor

Detta är en artikel från Lantmännen, SLU:s samarbetspartner kring Matologi i Stockholm 2016!

Vi på Lantmännen ville odla svenska bönor. 2013 startade Open Eye, Lantmännen och GoGreen ett projekt med målet att hitta nya grödor som vi kunde odla här i Sverige, som annars måste importeras. Kidneybönor, svarta och vita bönor provodlades på Öland 2014 och senare lanserades de nya svenskodlade bönorna under varumärket GoGreen. Under 2016 har vi odlat cirka 255 ton, som odlats av tio lantbrukare på Öland.

I februari 2016 lanserades en världsunik nyhet i pastahyllan, Kungsörnens bönpasta! Denna pasta är gjord på 30 % öländska bönor vilket tillför protein och fibrer samtidigt som pastan behåller sin smidighet och smak. De första försöken startades 2014 av en examensarbetare på Lantmännen. Bakom lanseringen står både utvecklingsteamet på Lantmännen och de lantbrukare som odlat bönorna som finns in pastan.

Bönor är inte bara goda – de är även supernyttiga! De är bra proteinkällor, både vad gäller mängd och kvalité. Gemensamt för baljväxter är att de har ett begränsat innehåll av de två viktiga aminosyrorna metionin och cystein. Spannmål däremot är rikt på dessa aminosyror och därför kan bönor med fördel ätas tillsammans med spannmål. Även kolhydratkvalitén i bönor är mycket bra med lågt glykemiskt index och en utmärkt källa till fibrer.