Vad är egentligen ”naturligt”?

För många verkar det viktigt att deras mat är naturlig, men vad är egentligen ”naturligt”? Det finns ingen tydlig definition på vad det innebär, men ändå skulle nog alla hålla med om att ordet ”onaturligt” är ett starkt nedsättande ord, trots att vi inte heller vet vad det innebär. Nuförtiden när våra matvaror ofta innehåller flera ingredienser borde en produkt också kunna vara mer eller mindre naturlig, men ändå pratas det inte om nyanser av naturlighet.

Filosofer har länge debatterat om detta med natur och naturlighet, och där hittar man sådana beskrivningar som: det vilda, oförutsägbara; det som inte är konstgjort; det vanliga, etablerade eller passande. Om vi utgår från den andra beskrivningen, där naturligt är det som inte är konstgjort och därmed inte påverkat av människor, stöter vi på nästa problem. För är inte det mesta av vår mat producerad genom att vi på något sätt påverkat marken genom att skapa åkrar och bruka jorden?

Det finns inte längre mycket mat som inte är skapad av människor, och det är genom att lära oss bruka jorden vår befolkning har kunnat växa och frodas. Att attityden ”naturen är god” har genomsyrat oss är kanske inte konstigt, men det är värt att tänka över en extra gång för även om vi skulle ha en definition på vad naturlighet är så är det inte säkert att något är bra och säkert bara för att det är naturligt. Många av våra starkaste gifter återfinns i vilda växter och insekter och om du funderar över det, tror du att ”naturliga” risker egentligen är mindre farliga än icke-naturliga?

Vill du veta mer?

 

Har du fler frågor kontakta futurefood@slu.se