Varför kan man äta råbiff medan hamburgare ska vara genomstekta?

Till att börja med är köttfärs en känslig produkt. Anledningen till detta är att bakterier som kan finnas på ytan av helt kött kan hamna mitt i köttfärsen genom malningsprocessen. Detta kan göra att bakterier lättare kan föröka sig eftersom att de får en ökad tillgång till näringsämnen. Bakterier förekommer normalt inte på kött, men i samband med slakt, styckning, lagring och malning kan köttet förorenas, så kallad korskontaminering.

Riktlinjer för råbiff
Råvaran till råbiff ska, enligt Livsmedelsverket, bestå av helt putsat kött av yppersta kvalité för att minska risken för att maten ska innehålla sjukdomsorsakade bakterier. Det går dock aldrig att garantera att råbiff inte innehåller bakterier och samma princip gäller för den som tycker om att äta ostron – man gör det ”på egen risk”.

Hur vill du ha din hamburgare? – Genomstekt!
Traditionella hamburgare görs vanligtvis av köttfärs som har inhandlats i butik och det är därmed svårt för konsumenten att bedöma kvalitén på denna råvara. Idag är det en trend att äta hamburgare inte helt genomstekta och restaurangbesökaren får ofta frågan ”Hur vill du ha din hamburgare?”. Om man inte vet vad det är för köttråvara bör man svara ”genomstekt”. Det räcker med tio till hundra EHEC bakterier för att orsaka allvarlig blodig diarré.

 

Har du fler frågor kontakta futurefood@slu.se