Västerbottengratäng med gräslök 4 personer

Billig och miljövänlig mat och ett perfekt sätt att ta hand om rotfrukterna som blivit över i kylen.

 

Du behöver:

  • ca 800 g blandade rotfrukter, skalade och skivade, förslagsvis:
  • 500 g jordärtskockor
  • 1 stor morot
  • 100 g kålrot
  • 100 g rotselleri
  • 1 gul lök, skivad
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 2 dl riven västerbottensost
  • 1 nypa riven muskot
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • några kvistar färsk timjan
  • några kvistar färsk rosmarin
  • 1 kruka gräslök
  • olivolja eller rapsolja till ugnsstekning
  • salt
  • svart- eller vitpeppar 

 

Gör så här:

  1.     Sätt ugnen på 225 grader.
  2.    Blanda rotfrukter, lök, vitlök, hälften av osten, muskot och grädde i en skål. Repa bladen från timjan- och rosmarinkvistarna och blanda ner. Smaka av med salt och peppar.
  3.     Olja en ugnsform och häll ner rotfruktsblandningen i formen. Toppa med resten av den rivna osten och avsluta med lite peppar.
  4.     Sätt in formen i mitten av ugnen och baka i cirka 45 minuter tills gratängen är gyllenbrun och grönsakerna har mjuknat. Avsluta med att, strax före servering, klippa den färska gräslöken över gratängen.